Lucrul  la  Atelierul  de creație al seniorilor  -Scoala de trei ani -Pole  Sociale  Athis Mons  permite desfășurarea picturii  inclusiv pe o suprafață mai mare, cum este cea de 50x60 cm.

În aceste condiții  ne sunt  permise- o mai mare spontaneitate sau   efecte  texturale. Cel mai utilizat este cuțitul -limbă de pisică pentru realizarea de detalii, îndreptări  sau borduri. Urmează apoi cuțitul lung pentru efectuarea de  linii curbate, altul mai lat cu vârful rotunjit pentru combinare.  

Suporții utilizați sunt din iută, in și bumbac. Cel mai ieftin este bumbacul, care  poate mucegăi,  iar cel mai scump este inul.

Suporții trebuiesc pregătiți  atent pentru a fi folosiți optim  apoi . Se acoperă cu un fond care de cele mai multe ori este alb, pentru ca pictura care urmează  să prezinte o  mai bună aderență.

Acoperirea  picturală urmează un mod de așezare a culorilor de tipul -un strat vertical,  altul orizontal,  șamd.

Prima schiță pe care o întocmim,   cei începători este în  cărbune sau creion , cât  mai simplă. Nu sunt date detalii. Se poate lucra cu fixativ la lucrari doar în cărbune  multistrat .

Dintre toate variantele de lucru-acuarelă, pictură acrilică, cu geluri  și  în ulei, ultima este cea mai îndrăgită de pictori.

Se poate lucra în mai multe straturi, cu așteptarea uscării fiecăruia dintre acestea și revenirea  cu pictura din aproape în aproape, pe deasupra. A fost  necesar să ne pregătim propria paletă de culori. Între culori am  poziționat  amestecurile intermediare , diferite ca raport procentual 1/1, 2/ 1 , 3/ 1 etc.  Lucrul se pornește de sus în jos, coborând. Utilizarea cuțitului  de lucru se face  predominant  cu partea sa exterioară, cu balansare.Urmează o glisare cu  netezire-aplatizare a suprafeței. Efectul dorit se produce  pe direcția de avansare a instrumentului de lucru. Putem utiliza cuțitul și perpendicular pentru curățarea  a ceea ce dorim să îndepărtăm.  Întâi sunt lucrate zonele mari și apoi se intervine cu detalii.

Cantitatea de compoziție picturală omogenizată se apreciază vizual.  Tot ce se așează dedesubt se constituie ca o structură pentru ce va urma.

Cuțitul trebuie să fie curat de fiecare dată,  nu se suportă neglijențe.Culorile se așează într-o anumită ordine. Punem o culoare, curățăm bine cuțitul șamd  pentru toate culorile. Revenim cu amestecarea acestora  Se coboară cu cuțitul.

Se lucrează pe șevalet  pentru a putea trasa linii drepte, a lucra optim.  Ne fixăm linia orizontului și așezăm cu cuțitul în straturi  succesive culorile, coborând paralel de fiecare dată de la linia cea mai de sus. La sfârșit unificăm.

Schița pregătitoare. Pentru întocmirea acesteia de cele mai mule ori pe un format A3 se procedează ca la precedentul tablou în ulei cu titlul Centrul  vechi al Athis Monsului,  de care am relatat.

Dacă  trebuie să lucrăm după o fotografie color xeroxată  apoi alb-negru , ea permite observarea de  nuanțe de griuri, respectiv albul, negrul, direcția de unde vine lumina , umbre ,etc.

Se trasează în prelungire liniile importante pentru a crea perspectiva, cele de lățime, lungime și mai ales înălțime , diverse înclinații etc. Foaia A3 se poate  încadra în chenar de circa 1 cm,  nu pe pânza finală.

Se lucrează pe partea ne lucioasă a foii , cea rugoasă, aderentă. Culorile de tip ulei utilizate sunt mai ales cele solubile în apă, nu cele  în terebentină care sunt toxice. 

 

Vizualizări: 22

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Negru pe alb !

Alătură-te reţelei Negru pe alb

Comentariu publicat de Eugen Serea pe Mai 25, 2019 la 10:30am

Interesant...

Comentariu publicat de FLOARE ARBORE pe Mai 25, 2019 la 3:41am

minunata lectie de pictura din sufletul tau harazit cu mult talent scriitoricesc si artistic.. felicitari si penita.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Activitatea Recentă

Utilizatorului Mircea Florin Caracas îi place postarea pe blog vacanță la Galeș a lui FLOARE ARBORE
cu 3 ore în urmă
Mircea Florin Caracas a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog vacanță la Galeș a utilizatorului FLOARE ARBORE
cu 3 ore în urmă
Mircea Florin Caracas a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Până să mă trezesc a utilizatorului zadic ioana
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Mircea Florin Caracas îi place postarea pe blog Până să mă trezesc a lui zadic ioana
cu 3 ore în urmă

Redactor
Lui Georgeta Șalgău i-a plăcut discuţia A apărut revista nr.5 AC a lui Lilioara Macovei
cu 4 ore în urmă

Redactor
zadic ioana a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Până să mă trezesc a utilizatorului zadic ioana
cu 4 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog BASM POLITICALY CORRECT a utilizatorului Mihai Batog-Bujeniţă
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog BASM POLITICALY CORRECT a lui Mihai Batog-Bujeniţă
cu 5 ore în urmă
Mihai Batog-Bujeniţă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog FONFLEURI a utilizatorului Mihai Batog-Bujeniţă
cu 5 ore în urmă
Mihai Batog-Bujeniţă a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog PRIN LUMEA LARGĂ a utilizatorului Mihai Batog-Bujeniţă
cu 5 ore în urmă
Mihai Batog-Bujeniţă a contribuit cu răspunsuri la discuţia NEMURIRE PARŢIALĂ a utilizatorului Mihai Batog-Bujeniţă în grupul Salonul UMORULUI
cu 5 ore în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog PRIN LUMEA LARGĂ a utilizatorului Mihai Batog-Bujeniţă
cu 6 ore în urmă

Insignă

Se încarcă...