CAPITOLUL XIV. SĂ  ÎMBĂTRÂNIM  FRUMOS.

 O carte interesantă care -mi captează  atenția zilele acestea este "Bien vieillir. Pour Les Nuls-Să îmbătrânim bine. Pentru novici. "/1/ Autorul-dr. Arach Madjlessi folosește un limbaj pe înțeles,  pe parcursul a șapte părți ale cărții. Are chiar umor dar și o bibliografie  la nivelul anului 2012.

Așa cum am început prezentarea introductivă la cartea pe care doresc să o scriu, bătrânețea  nu este o boală, ci o evoluție naturală a vieții noastre. Geriatria ca disciplină a progresat enorm în ultimii zeci de ani .Este o disciplină relativ tânără  și dinamică, ea evoluează zi de zi.

Ar trebui cunoscute unele aspecte ale bolilor  posibile la bătrânețe precum :Alzheimer, patologii cardiace, AVC-uri, cancer, diabet, tulburări senzoriale, etc.

Medicina nu se referă doar la prescrierea de medicamente sau operații chirurgicale. Este vorba și de medicina preventivă a unor boli.

Un rol important  revine alimentației inclusiv la apropierea de bătrânețe, respectiv păstrării  autonomiei de deplasare. E bine  de asemenea să înțelegem cât mai corect ceea ce se petrece în jurul nostru, să luptăm împotriva ignoranței, să avem un moral bun, să socializăm, să avem prieteni, să ne înțelegem cu familiile noastre.

 Pentru a îmbătrâni cu bine e necesar   să anticipăm într-o măsură cât mai mare ce ar putea  urma cu

sănătatea noastră. Se vorbește  de DHEA –Dihidroplandrosteronul sau Hormonul tinereții cum mai e numit.

Un supliment de DHEA /1/  poate  constitui  un aport preventiv pentru amânarea  semnelor de îmbătrânire. E vorba de cele de  îmbătrânire a pielii,  ameliorarea libidoului, șamd. 

Efectele  benefice precizate de autor ale folosirii acestui medicament sunt inclusiv pe planul imunității, sistemului cardiovascular, capacităților cognitive. Eu aș fi adăugat mai bine gerovitalul românesc 

 Numeroși psihologi, neurologi, psihiatri  vorbesc de "plasticitatea cerebrală" ,  modificarea creierului uman prin experiența proprie. Este totuși o teorie  incompletă, conform analizelor   expuse  în cartea Memoria iubirii – Elixir de vindecare/2/ întrucât nu explică procese foarte complexe, precum  cele  legate de memoria celulară.

Se vorbește de  o limită maximă de viață a omului care nu poate depăși  mult 120 de ani./1/ În Franța, nu peste mult timp, în anul 2020 se prevede că se va putea conta pe 20.000 de persoane centenare.  Pentru acestea, raportul e  de 6/1 în favoarea femeilor. 

Persoanele care au atins vârsta de 100 de ani în insula Okinava din  Japonia au o alimentație bogată în soia, fructe și legume, acizi grași omega 3, consumând de asemenea o cantitate importantă de pește, minim de trei ori pe săptămână,  precum și alge marine. Locuitorii nu mănâncă niciodată să se sature.

 .................................................................................................................................................

Duminica trecută am asistat la un concert -dialog al generațiilor, în cadrul "Duminicilor ghitarei".

Spectacolul a avut loc tot la "Maison des Frères" din Athis Mons. În prima parte am avut parte de  Concertul elevilor invitați: Farah Daher- nepoata vecinei noastre Mado, cu lucrarea" Tri Martolod", Yann Vinh Meuleman cu "Balada", Julien Pons cu "Malaguenia", Evanaëlle Corvisier cu"Preludiu" și "Tango", Vincent Rouches cu "Love story" și Ansamblul de ghitare "Suita latina"  condus de Profesorul Antunes de la Conservatorul din Corbeille Essonne. 

Ne-am așezat lângă familia lui Farah,  purtând la sfârșit discuții deosebite asupra modului în care poate fi  folosită cu folos educația copiilor.

Între cântecele de ghitară  promovate prin  acești copii, cele populare portugheze s-au dovedit  deosebit de ritmate ,  melodioase, bine interpretate .

În partea a II-a am cunoscut un simbol  al cântecului portughez în persoana lui Jorge Rivotti.

Personalitatea sa artistică este  remarcabilă-muzician, cântăreț, compozitor, interpret. El  trăiește la Lisabona, în cartierul Alfama, cel mai vechi al capitalei Portugaliei. Cariera sa a început în 1989, prin colaborarea  cu Compania Segundo.

A fost  vorba de Carlos Paredes- Geniul ghitarei portugheze. Apoi au urmat întâlnirile fructuoase  cu  alti muzicieni de marcă portughezi. În 1997 a înregistrat primul  album cu titlul "Teoria Geral dos Caminhos", apoi  alte 4  din care "Garoto" a fost editat în Italia. Al cincilea, cu titlul  "Cançoes de Amor Pintadas de Amarelo" evocă iubirea, nostalgia, fericirea, pacea, speranța.

Melodiile prezentate în acest concert s-au dovedit de o mare sensibilitate, introducându-ne în atmosfera poetică lusitană a cartierelor populare.

Am ascultat un artist  pluridisciplinar, el participând la creația muzicală pentru cinema, inclusiv cel  de animație, la veritabile sculpturi sonore, fotografie, teatru și alte forme artistice inedite.  Ultimul album intitulat "Lisboa a Sete" a apărut în 2016.

Recitalul a început cu compoziții precum: "Cristo Rei", "Ao Largo", "Decote no Bolso". Au urmat "Fugiu a Baixa", "Ao Semaforo um Navio", "Lisboa"," Santa Apolonia".

M-am apropiat de o cunoștință comună de la "Repausurile conviviale de la Pole Seniors Athis Mons "- portughezul Jean Yves pentru a discuta asupra  unor elemente specifice acestora.

Prima melodie a recitalului s-a dovedit una caldă, unduioasă, cu o partitură complexă, în care momentele solistice de mare virtuozitate au alternat cu partea vocală.

Artistul, așa cum ne-a declarat, ne-a vorbit de lucruri simple, dar atât de impresionante.

"Decote no Bolso" a fost un cântec  dulce lusitan. Cântecul popular a coborât  în stradă, inspirând dansuri tradiționale.

 În" Fugiu a Baixa", compozitorul ne-a evocat   cartierul atât de drag cu numele de "Fugiu" situat în Lisabona.

Imaginile ce s-au succedat concomitent pe ecran au însoțit cu mare putere evocatoare  mai departe. La fel la melodiile  "Lisboa" și "Santa Apolonia", odată cu unduirile apei, imagini  minunate marine, vapoare care ancorează  în marele port.

"Rosinha"  are la bază un nou cântec popular.

Prin introducerea bogată simfonică respectiv  solistică,  mi-a adus aminte de" Morning has broken" a lui Cat Stevens.

În "Dame una Rosa- Dă-mi un trandafir", solistica a fost una fulminantă. "Vida de Gaveta"  s-a  referit la o viață colorată, trăită cu intensitate. "Doce Historia" a evocat figura unei femei dragi compozitorului care și-a pierdut prematur viața. A urmat un cântec asemănător rumbei " Vent froid", pe un text popular francez pentru copii- "Vânt de dimineață , vânt rece . " I s-au alăturat doi ghitaristi profesioniști, între care profesorul Antunes.  Conversațiile purtate la masa festivă ce a urmat au fost deosebit de antrenante.

 

 

Bibliografie

 

1.Dr. Arach Madjlessi, "Un ouvrage dirigé par Claudie Damour Terrasson", "Bien vieillir, pour les Nuls", FIRST Editions , 2012,

2. Mircea Florin Caracas, "Memoria iubirii- Elixir de vindecare", ed. EIKON, martie 2019, 

3.Programme, "Dimanches de la Guitare", 19 mai 2019, Maison des Frères, Athis Mons

Vizualizări: 26

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Negru pe alb !

Alătură-te reţelei Negru pe alb

Comentariu publicat de Mircea Florin Caracas pe Mai 24, 2019 la 4:19pm

Multumesc din inima Doamnelor Agafia Dragan si Lilioara Macovei  .

Comentariu publicat de Mircea Florin Caracas pe Mai 24, 2019 la 4:17pm

Sunt miscat de aprecierea lucrarii si comentarii dragi prieteni  Ion Grigoras si Floare Arbore 

Comentariu publicat de Lilioara Macovei pe Mai 24, 2019 la 12:15pm

Superb ca de obicei.

Informaţii şi explucaţii pe care nu le ştiam...Felicitări din suflet!

Comentariu publicat de Ioan Grigoraș pe Mai 24, 2019 la 6:54am

Peniță!

Comentariu publicat de FLOARE ARBORE pe Mai 24, 2019 la 3:52am

o bogatie de informatii valoroase scrise cu mare har binecuvantat. felicitari si penite.

Comentariu publicat de Mircea Florin Caracas pe Mai 23, 2019 la 8:37pm

Mulțumesc din inimă dragi colegi și colege Eugen Serea și Dorina Pop 

Activitatea Recentă

aDa nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sâmbure amar a utilizatorului aDa nemescu
cu 58 secunde în urmă
aDa nemescu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Sâmbure amar a utilizatorului aDa nemescu
cu 1 minut în urmă
Utilizatorului aDa nemescu îi place postarea pe blog Frumoșii nebuni ai poeziei - Mihai Katin - Geometria memoriei (audio) a lui Florin Alexandru Stana
cu 8 minute în urmă
Utilizatorului aDa nemescu îi place postarea pe blog Frumoșii nebuni ai poeziei - Mihai Katin - Pseudo pastel (audio) a lui Florin Alexandru Stana
cu 8 minute în urmă
Utilizatorului aDa nemescu îi place postarea pe blog Frumoșii nebuni ai poeziei - Mihai Katin - Geometria memoriei (audio) a lui Florin Alexandru Stana
cu 8 minute în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Frumoșii nebuni ai poeziei - Mihai Katin - Geometria memoriei (audio) a utilizatorului Florin Alexandru Stana
cu 18 minute în urmă
Utilizatorului Eugen Serea îi place postarea pe blog Frumoșii nebuni ai poeziei - Mihai Katin - Geometria memoriei (audio) a lui Florin Alexandru Stana
cu 20 minute în urmă
Aurel Conțu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Dragoste la mâna a doua ( roman – foileton, mai 2019, Piatra Neamț) a utilizatorului Aurel Conțu
cu 24 minute în urmă
Utilizatorului Eugen Serea îi place postarea pe blog Frumoșii nebuni ai poeziei - Mihai Katin - Pseudo pastel (audio) a lui Florin Alexandru Stana
cu 35 minute în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Frumoșii nebuni ai poeziei - Mihai Katin - Pseudo pastel (audio) a utilizatorului Florin Alexandru Stana
cu 35 minute în urmă
Postări de log efectuate de Florin Alexandru Stana
cu 48 minute în urmă
Utilizatorului Denisa Mary îi place postarea pe blog Vivarium a lui Eugen Serea
cu 55 minute în urmă
Utilizatorului Eugen Serea îi place postarea pe blog Dragoste la mâna a doua ( roman – foileton, mai 2019, Piatra Neamț) a lui Aurel Conțu
cu 56 minute în urmă
Postare de log efectuată de Aurel Conțu
cu 4 ore în urmă
Mihai Batog-Bujeniţă a contribuit cu răspunsuri la discuţia NU CĂUTA IUBIREA... VINE SINGURĂ! a utilizatorului Mihai Batog-Bujeniţă în grupul Salonul UMORULUI
cu 5 ore în urmă
Lui Victor Bivolu i-a plăcut discuţia CULTURĂ PRIN MEDALISTICĂ – GEORGE EMIL PALADE a lui Victor Bivolu
cu 7 ore în urmă