Literatură 

Voi aminti de Kojiki  cu cartea "Note asupra faptelor petrecute în trecut- Cronica  Japoniei". / 2/ Apoi de două lucrări din secolul al VIII-lea , combinând istoria  japonezilor cu miturile cosmogonice . Ele  au dominat concepția shintoistă timp de aproape o mie de ani.

E vorba de relatarea  faptelor, evenimentelor  petrecute  circa zece mii de ani ,  făcută în secolul al VIII-lea, care  cuprinde 4500 de poeme redactate de către împărații japonezi, nobili, plebea , șamd.

Multe din acestea au adoptat  forma de " tamba",  respectiv de  poem scurt,   prefigurând haiku-ul.  Un mare avânt al literaturii  a venit în timpul epocii Heian.

Femei scriitoare au redactat  "nikki " sau  jurnalele  lor intime. De asemenea au apărut "nogatari" sau povestirile, de fapt primele romane japoneze. La acea perioadă  au fost  celebre două curtezane. Exemple de lucrări importante ale acestora au fost : "Cartea ceasornicarului " a lui Sei Shonagon și cartea  "Le Dit du Gery " a lui  Murasaki Shikibu.

După secolul al XIII-lea,  literatura japoneză a fost influențată  negativ de războiul de 400 de ani.  "Cronica Heike " este un mare poem în proză  realizat de un mare clasic cu numele de  Heike Monogatari. Epopeile erau adesea cântate sau declamate la acel timp.

Ele au fost adaptate apoi pentru prezentarea pe scenă. Sunt de menționat mai departe dramele lui Zeami Motokiyo. Acesta  a trăit în perioada anilor 1363-1443. În timpul perioadei Edo s-a scris mult pentru Teatrul de păpuși  numit  "bunraku ", dar și pentru  "kabuki ".

A fost vorba de autori precum  Chikamatsu Monzaemon care a trăit în perioada 1653-1725 . El a  fost asemănat adeseori cu Shakespeare japonez.

 Piesele sale sunt adesea din domeniul istoric, dar și popular, tragedii contemporane. Apoi  se poate vorbi de Ihara Saikaku, în perioada anilor  1642-1693 cu  satirele sale.

Matsuo Basho este maestrul incontestabil al" haiku-lui", un poem de 17 silabe. A compus numeroase cărți de călătorii. Perioada Meiji a adus apariția realismului occidental în romanul japonez. A fost  vorba de scriitori precum  Mori Ogai perioada 1862-1922 dar și de Natsume  Noseki  cu perioada 1867-1916.

Despre vârstnici-  Boun –i-ko  spune în "Reflexii asupra spiritului literaturii".

Ne  întoarcem  la secolul al XVII–lea, Matsounaga  cu lucrarea un "Octogenar energic". Citez din /1/:  Privirea dimineții- Ah ,  sper că inima  omului / Nu diferă de cea a bradului/ Care trăiește o mie de ani / Și cea a florii doar a unei ore /A privirii dimineții. /

Din antichitate s-a cântat "privirea dimineții".

Dar  nu s-a cerebrat această floare efemeră  decât,  pentru faptul  că ea aduce tristețea toamnei  și exprimă cumva vanitatea  la vanite a unei vieți.

Un om vârstnic poate crede că aceasta significă   faptul că , în versurile  autorului, referitoare la  inima omului, care nu diferă de cea a bradului nu e vorba de același lucru. Mai precis -vârstnicul care în timpul dimine ii a aflat calea Lui Dumnezeu, poate muri fericit  în zori.

Să înflorești dimineața unei singure zile, la o oră  așteptând primele raze de soare , apoi se ofilește .

Privirea de dimineață nu își uită propria sa natură. Floarea deschisă, foarte frumoasă își împlinește destinul de o zi. Este modul  ei de a se bucura sincer.

 În inima bradului nu este aceea de a dura două mii de ani, nici de a privi diminețile, ci pur și simplu de a își împlini destinul lui.

Floarea de dimneață nu trăiește decât o singură zi. Dar  omul dăruit cu sentimente,  privit ca acela care este deasupra tuturor se cantonează în inteligența proprie, până la urmă ne având ca scop abordarea  Căii  Lui Dumnezeu. Nu e vorba de o viziune spirituală, așa cum o fac budiștii.

Oamenii nu ajung să sesizeze bine Calea, până în ultimul moment. Să îți cunoști Calea nu e decât aceea să înțelegi bine un  principiu pe care să îl și practici, precum  pasărea care iubește pădurea. Când murim, se așează peste noi pacea.

Matsounaga a compus de asemenea un poem minunat cu titlul " Bătrânul":" Urmând adevărul primit/ Al cerului și Pământului,/ Să te epanouit și să se bucure /  Floarea privirii dimineții / Care va regretă să-l vadă/ ….spune Shoundai Zatsouva , în cartea a II-a a sa .

Bibliografie

  1.   Michel Revon, "Antologie de la Litterature japonaise des origins au XX-e siècle", Vertiges Publications, Paris, 1986, 
  2. Nicolas Bornoff, Perrin Lindelauf, National Geographic, Japon,  2014. 

Vizualizări: 14

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Negru pe alb !

Alătură-te reţelei Negru pe alb

Comentariu publicat de Lilioara Macovei pe Septembrie 22, 2019 la 4:40pm

o lume fascinantă, pe care poate, că trebuie să o cunoaştem mai bine.

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Activitatea Recentă

Lui Victor Bivolu i-a plăcut discuţia FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – LOCALITATEA ZĂLAN a lui Victor Bivolu
cu 1 oră în urmă
Victor Bivolu a contribuit cu răspunsuri la discuţia FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – LOCALITATEA ZĂLAN a utilizatorului Victor Bivolu în grupul SALONUL ÎNDELETNICIRILOR PLĂCUTE(HOBBY-URILOR
cu 1 oră în urmă
Victor Bivolu a adăugat 3 discuţii la grupul SALONUL ÎNDELETNICIRILOR PLĂCUTE(HOBBY-URILOR
cu 1 oră în urmă
Lui Victor Bivolu i-a plăcut discuţia ISTORIE ȘI CULTURĂ PRIN MEDALISTICĂ – LOCALITATEA ONEȘTI a lui Victor Bivolu
cu 1 oră în urmă
Victor Bivolu a contribuit cu răspunsuri la discuţia ISTORIE ȘI CULTURĂ PRIN MEDALISTICĂ – LOCALITATEA ONEȘTI a utilizatorului Victor Bivolu în grupul SALONUL ÎNDELETNICIRILOR PLĂCUTE(HOBBY-URILOR
cu 1 oră în urmă
Lilioara Macovei a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Paradoxala vină a utilizatorului Eugen Serea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Lilioara Macovei îi place postarea pe blog Paradoxala vină a lui Eugen Serea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Paradoxala vină a lui Eugen Serea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Eugen Serea îi place postarea pe blog idealuri în devenire a lui FLOARE ARBORE
cu 3 ore în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Note de calator a utilizatorului Rodica N Cernea
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Eugen Serea îi place postarea pe blog Note de calator a lui Rodica N Cernea
cu 3 ore în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Paradoxala vină a utilizatorului Eugen Serea
cu 3 ore în urmă

Insignă

Se încarcă...