Literatură II

Michel Revon, din care am citat o serie de aspecte interesante asupra literaturii japoneze a fost vechi profesor al Facultății de Drept din Tokio , Consilier Legist al Guvernului Japonez , Profesor universitar de Istorie a Civilizațiilor  Extremului Orient la Facultatea de Filologie din Paris .

Literatura japoneză este una din cele mai bogate literaturi ale lumii . Ea este scrisă din nefericire într-una din cele mai dificile dintre toate limbile existente pe pământ despre care am relatat  în Partea a III-a a materialului . Evoluția acestei limbi de-a lungul timpului a însemnat eforturile unor importante generații de filologi japonezi. Niciun european nu va ști  multe din acest motiv.

În acest domeniu complex din care relatez  acum, au fost trasate drumuri, au fost explorate domenii vaste, au fost studiate anumite caracteristici principale. Primii care au făcut-o au fost englezii. Lucrările lui Aston, Chamberlain, Dickins, Satow sunt determinante.

Apoi au fost câțiva erudiți germani precum Rudolf  Lange, care s-au aplecat asupra unor texte mai puțin elucidate.

Dintre japonezii foarte importanți care au efectuat Studii critice asupra literaturii japoneze se numără M. M. Haga, Foujioka, și alții.

M Aston a deschis calea  cercetării  mai departe cu cartea sa de referință Istoria Literaturii japoneze în anul 1899. În 1906 germanul M.  Florenz a publicat la rândul lui  tratatul Geschichte der japanischen Literatur , cea mai completă dintre cărți.

Până în anul 1986 când a apărut cartea lui Ravon, pe care șansa a fost să o găsesc și să o cumpăr anul trecut la Paris nu au mai apărut cărți importante prin care să reușești  să îți faci o părere generală cât de cât corectă asupra acestei literaturi fantastice, complexe, fascinante  

Apropierea s-a produs de ceea ce doresc să scriu scriu în cartea A fi vârstnic -volumul II, alături de profesorul dr. Cosntantin Bogdan, un mare erudit in domeniul gerontologiei și geriatriei - prieten și coleg cu marii profesori Constantin Parhon, Gh. Marinescu sau Ana Aslan, marii înaintași ai gerontologiei europene și mondiale , privitor la aspectele vârstnicilor, atât de dezbătute de către japonezi. 

Motoori Norinaga "Cel mai mare dintre wagakousha "1730-1801 . Și-a descoperit la 30 de ani vocația de erudit.

Studiul critic al kojiki –Kojikidenn i-a ocupat 30 de ani de existență. Alături de 44 de volume ale acestei opere a mai scris încă multe alte  lucrări,  repartizate în 136 de volume.  În același timp  a fost un important creator de proză , domeniu în care a deschis un nou gen literar, dar  și un poet.

Hirata Atsoutane .

Teolog al Școlii Naționaliste. Anii  1776-1843 . L-a cunoscut pe Motoori înainte ca acesta să moară . A devenit ultimul și cel mai important discipol al acestuia. A dat în  paralel cu consultații medicale și lecții de literatură. A scris sute de volume de proză și a avut numeroși adepți –ucenici. "Asupra imortalitatii aduse de poezie" e una din acestea  E vorba de poezia japoneză. Descrie aici opiniile unui vârstnic din Souzounoya și ale altor profesori predecesori, împreună cu opiniile sale personale.

Apoi a urmat antologia Shinn –Senzaishou.  O poezie de Foujiwara Nobouyoshi  sună astfel :

"Ah, cât de mult aș dori să las în această lume/ O frunză de cuvânt / Chiar mică , precum e frunza/ De bambus pitic din jurul mlaștinii/...

Poetul vrea să arate în aceste rânduri  că este deosebit de  plictisitor  să își  petreacă  viața fără să facă  nimic înainte de a muri.

El  dorește să lase  poezii deosebite posterității , care să amintească acesteia de el. "

Shikitei Samba  s-a născut în 1775 la Edo și a murit  în anul 1822 . Este autor al unor romane naturaliste, scrise pentru  pregătirea unor alte opere  umoristice.

Citez : Nu am făcut binele/ Nu am urmărit răul/ Trupul meu moare / Jizo nu mă laudă  / Emma nu mă ceartă./... A lăsat 137 de opere scrise dintre care "Shijoutachi Kouce "  sau "648 de maniaci  , anul 1811/. Poeziile lui au fost numite "kaikou sau versuri comice legate".

Ideea  a fost cea a scrierii unor fantezii umoristice.  Basho a adus acest gen la cele mai  înalte culmi. În secolul al XVI-lea,  6 poeți mari, numiți: Yamazaki Sokan, Arakida Moritake, Matsounaga Teitokou , Yacouhara Teishitou, Nishiyama Sonn, Basho au fost considerați "Cei șase înțelepți ai genului haiku. "

Matsouo Basho a făcut din epigramă o operă genială. 

Citez: " Ah, ierburile primăverii ! /Urmele visului/ A  numeroși războinici! /  La capătul drumului./  Plantele au fost mâncate de cal/  Printre nori de flori / Clopotul este cel de la Oueno/  Sau cel de la Akacouca?/  Noapte de primăvară: /Cireșii!/  Aurora a venit la cireși! / Vrabie, prietenă a mea!/  Nu mânca albina/  Care se joacă pe flori! / Trezește-te, trezește-te !/ Voi face din tine prietenul meu, /  Tu,  fluture care dormi!/  Unui ardei roșu/  Îi adăugăm aripi: / O libelulă roșie !/  Ah, vechea întindere de apă!/  Și zgomotul apei unde sare broscuța!/  Ah, ciocârlia/  Care nu se oprește din cântat/ Cât este ziua de lungă!/  Oare orezul amestecat cu orz ,/ Oare iubirea o face să geamă pe pisică !/  Nori, luna/ Care descrește, /Cu câtă ușurință iese din nori / În sclipirea clarului de lună / Ceea ce par a fi flori / Sunt  un câmp de arbuști de bumbac … / Luna la fereastra mea! / De nouă ori/ Deși  m–am trezit privind luna/  Nu este decât ora 7. / Norii din timp în timp/ Ne fac să ne odihnim gâtul / În timp ce contemplăm luna . /

Bibliografie

  1.   Michel Revon, "Antologie de la Litterature japonaise des origins au XX-e șiècle", Vertiges Publications, Paris, 1986, 

 

 

Vizualizări: 12

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Negru pe alb !

Alătură-te reţelei Negru pe alb

Comentariu publicat de FLOARE ARBORE pe Septembrie 19, 2019 la 7:23am

 draga Florin, cu fiecare lucrare plina de spiritualitate universala ne imbogatesti cunostintele sufletul si inima. felicitari pentru aceasta lucrare exceptionala. 

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Activitatea Recentă

Lui Victor Bivolu i-a plăcut discuţia FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – LOCALITATEA ZĂLAN a lui Victor Bivolu
cu 47 minute în urmă
Victor Bivolu a contribuit cu răspunsuri la discuţia FARMECUL CARTOFILIEI – MEMORIA CĂRȚII POȘTALE – LOCALITATEA ZĂLAN a utilizatorului Victor Bivolu în grupul SALONUL ÎNDELETNICIRILOR PLĂCUTE(HOBBY-URILOR
cu 47 minute în urmă
Victor Bivolu a adăugat 3 discuţii la grupul SALONUL ÎNDELETNICIRILOR PLĂCUTE(HOBBY-URILOR
cu 49 minute în urmă
Lui Victor Bivolu i-a plăcut discuţia ISTORIE ȘI CULTURĂ PRIN MEDALISTICĂ – LOCALITATEA ONEȘTI a lui Victor Bivolu
cu 51 minute în urmă
Victor Bivolu a contribuit cu răspunsuri la discuţia ISTORIE ȘI CULTURĂ PRIN MEDALISTICĂ – LOCALITATEA ONEȘTI a utilizatorului Victor Bivolu în grupul SALONUL ÎNDELETNICIRILOR PLĂCUTE(HOBBY-URILOR
cu 52 minute în urmă
Lilioara Macovei a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Paradoxala vină a utilizatorului Eugen Serea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Lilioara Macovei îi place postarea pe blog Paradoxala vină a lui Eugen Serea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Paradoxala vină a lui Eugen Serea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Eugen Serea îi place postarea pe blog idealuri în devenire a lui FLOARE ARBORE
cu 2 ore în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Note de calator a utilizatorului Rodica N Cernea
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Eugen Serea îi place postarea pe blog Note de calator a lui Rodica N Cernea
cu 2 ore în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Paradoxala vină a utilizatorului Eugen Serea
cu 3 ore în urmă

Insignă

Se încarcă...