13 OCTOMBRIE – HRAMUL LA BISERICA SF PARASCHEVA ȘI SF GENOVEVA DIN PARIS

Azi a fost zi de hram la Biserica românească din Saint Sulpice,  cu hramul Sfânta Parascheva și Sfânta Genoveva .

Parohul -Pr. Dr. Răzvan Ionescu de care am relatat în câteva rânduri,  inclusiv la Conferința mea din 27 septembrie de la Catedrala Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil a ținut o Omilie  imediat după citirea Sfintei Evanghelii. La sfârșitul slujbei a fost citit în totalitate Acatistul Sfintei  Mare Ocrotitoare a Întregii creștinătăți și făcătoare de minuni .

Într-o carte apărută în 2017,  Drumul inimii către lumină –roman eseu am relatat minunea petrecută cu mine,  când fiind grav bolnav  am ajuns în anul 2000 la moaștele Cuvioasei, expuse alături de Brâul Maicii Domnului și de Mâna dreaptă ferecată în argint a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe- Purtătorul de biruință, la Iași, la catedrala Mitropolitană. 

Omilia Pr. Dr. Răzvan Ionescu . Ev. Sf Ap . Luca  și a Sf. Ap. Ioan ne vorbesc ambele de Parabola semănătorului.

Mântuitorul obișnuia să vorbească pentru unii dintre  cei care îl criticau, în parabole, pentru ca ei auzind să nu audă. Unii din ucenicii săi au fost înainte , cei ai Sfântului Ioan Botezătorul. Dumnezeu a pregătit venirea Fiului Său încă din perioada Vechiului Testament.

Ultimul Prooroc a fost Sf. Ioan Botezătorul. Apostol înseamnă trimis departe. Cei primiți ca ucenici de Mântuitorul,  care pescuiau pești pentru hrana oamenilor au devenit pescuitori de făpturi umane,  care au fost scoase din mediul păcătos și chemați către viața duhovnicească, către Dumnezeu care este Viața prin excelență.

Oamenii din jurul Mântuitorului sunt cei care s-au lăsat pescuiți. Evanghelia Semănătorului pune accentul pe calitatea primitorilor Cuvântului Lui Dumnezeu. Ne minunăm cum de este posibilă atâta diversitate.  Fiecare om este un suflet ales de Dumnezeu. Unii oameni sunt mai înzestrați , alții mai puțin. Mântuitorul spune în altă pildă :unii au primit de la Dumnezeu un talant, pe  care l-au înmulțit și așa au fost mai valoroși duhovnicește , decât cei care primind cinci talanți,  nu au știut ce să facă cu ei.

Taina Lui Dumnezeu este unicitatea tuturor oamenilor. Nu există egalitarism pentru oamenii care pun totul de la Dumnezeu în lucrare.

Păcatul trupesc este uniformizator și  cel feminin și  cel masculin. Pilda de azi ne  vorbește de semănarea diferită. Suntem chemați de Dumnezeu la plinătate.

Pentru aceasta nu sunt cerute capacități speciale din partea noastră, ci doar ca sufletul să ne fie curat, corect orientat, doritor să pună în lucrare ceea ce a primit de la Dumnezeu.

La Sfânta Parascheva toate lucrările sale au strălucit oamenilor fiind capabile să ducă la schimbarea acestora în bine.

Căutarea noastră a creștinilor este să ne întâlnim cu Hristos, să primim  ceea ce  să bucure sufletele noastre Dar ce vrea Sfânta să spună oamenilor? Sărutăm azi aici la Parohie cu evlavie părți din veșmintele acesteia aduse mai demult, tocmai de la Iași.

Câți suntem pregătiți a primi Vestea cea bună- Evanghelia? Ieri  Episcopul Teofil, venit tocmai din Spania,  relata faptul că Sfânta Cuvioasa Parascheva venea tocmai din Epivata. Provenea  dintr-o familie avută,  credincioasă,  dar nu atâta cât să înțeleagă,  fiind pusă în încurcătură mare de fiica lor ,  milosteniile pe care le făcea.

Pe Sfânta Genoveva a Parisului mama sa o bătuse din cauza comportării miloase, iar aceasta orbise din această cauză. A fost nevoie de multe rugăciuni ale Sfintei ca să îi revină vederea. 

Tot lucrul duhovnicesc  este legat de  dorința onestă de a face ceva pozitiv  duhovnicesc cu viața noastră.

Cuvântul Lui Dumnezeu este viu, dar noi nu voim să  îL primim astfel, ci îL tot transformăm după cum este interesul nostru. Este necesar să ne abatem de la viața doar în coordonate strict biologice, să ne dăm seama că trebuie să îi dăm acesteia un alt conținut, cel pe care îl dorește Mântuitorul.

Nu e vorba numai să ne închinăm la icoane ci  este important aspectul legat  și de simțirea noastră lăuntrică.

La slujirea de azi a fost prezent și părintele Proclu care  slujește în Japonia. Tot ce se întâmplă în viața noastră trebuie să meargă către esențializare.

Cuvintele rostite la Evanghelia de azi  au toate o adâncime incredibilă.

Arhimandritului Saharov i-a luat o viață întreagă să simtă încărcătura Evangheliei. Cuvântul Lui Dumnezeu trebuie să ajungem să îL avem și în sufletul nostru. Explicația pe care o aduce Mântuitorul privitor la această Pildă, la rugămintea ucenicilor de a-l explica, arată cum,  și la cine Cuvântul Lui Dumnezeu rodește. E vorba de  cei care nu se iau cu grijile casnice- zilnice, care nu uită după un timp Cuvântul Lui Dumnezeu, cei pe care nu îi sufocă spinii grijilor sociale, sau anturajului, care nu se comportă  ca o piatră,  pe care nu poate rodi nicio sămânță, datorită lipsei umidității, șamd.

Dumnezeu dorește să dăm maximum din ceea ce putem dărui  bun din sufletul nostru. Există și opusul situației, cel  în care Cuvântul Lui Dumnezeu nici nu se mai naște în noi.

Între cele  2 situații limită din Parabolă, cea în care sămânța nimerește alături  de terenul roditor și este mâncată repede de păsări și cea în care ea nimerește în pământ roditor,  există o întreagă paletă de stări intermediare.

La Biserică ne întâlnim cu taina ascultării Cuvântului Lui Dumnezeu. Dar noi încercăm să ne descurcăm singuri.  Cuvântul Lui Dumnezeu trebuie trecut prin inima noastră nu prin creierul nostru. Când ne cheamă,  Mântuitorul ne cere să ne deschidem inimile, să acceptăm curățarea acestora,  prin ajutorul Duhului  Sfânt .

Rezumat acatist 

Condac 13:

Ne închinăm lui Dumnezeu și cinstim sfintele tale moaște, Cuvioasă Maică Parascheva, propovăduind cu mărire și cântări toate minunile tale pe care prin darul lui Dumnezeu și pentru a noastră mântuire le-am dobândit; bine primită fă rugăciunea noastră, sfântă, și grăbește totdeauna a ne ajuta ca să cântăm cu bucurie faptele tale și slava lui Dumnezeu: Aliluia! (Acest Condac se zice de trei ori).
Apoi se zice iarăși Icosul întâi: Îngerii din cer cu laude... și Condacul întâi: Preacuvioasei noastre Maici...

Icos 1:

Îngerii din cer cu laude primind duhul tău cel fecioresc din pământeștile lăcașuri, de bucurie te-au încununat pentru vredniciile tale; că femeiesc trup purtând și fire slăbănoagă, ai știut a birui toate puterile vrăjmașilor prin buna înțelepciune; pentru aceasta îți cântăm:
Bucură-te, înțeleaptă fecioară;
Bucură-te, porumbiță cuvântătoare;
Bucură-te, suflet îngeresc în trup fecioresc;
Bucură-te, vrednică mijlocitoare către Domnul;
Bucură-te, mângâierea oamenilor;
Bucură-te, alinarea de suferință;
Bucură-te, nădejdea noastră cea tare;
Bucură-te, întărirea credincioșilor;
Bucură-te, liman lin și neînviforat;
Bucură-te, pilda bunei cucernicii;
Bucură-te, luminarea celor nepricepuți;
Bucură-te, scăparea celor deznădăjduiți;
Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

Condac 1:

Preacuvioasei noastre Maici, mult-milostivei Parascheva, prinos de umilință îi aducem noi nevrednicii păcătoși pentru mijlocirile sale. Că mari daruri ne-am învrednicit a dobândi, de la izvorul cel pururea curgător de bunătăți al Mântuito­rului nostru, și să-i cântăm: Bucură-te, Sfântă Parascheva, mult folositoare!

Rugăciune către Sfinta Cuvioasă Parascheva

Doamne Dumnezeul nostru, Tu, Cel ce ai zis și s-a făcut toată făptura, nu întoarce fața Ta de la noi păcătoșii, ca să nu vină asupră-ne mânia cea groaznică și înfricoșătoare a durerilor, care este rodul păcatelor noastre, ce în toată ziua, nenumărate, cu nesocotință le săvârșim. Noi suntem păcătoși, netrebnici și plini de răutate; iar Tu ești izvorul vieții și al milostivirii. Nu ne lăsa, Doamne! Nu trece rugăciunea noastră, a păcătoșilor, nici ne răsplăti nouă după nelegiuirile noastre, ci pentru că nu suntem vrednici a câștiga milostivirea prin sârguința cea de toate zilele, dă­ruiește-ne-o Tu ca un îndurat mult-Milostiv.
Doamne, pentru rugăciunile Cuvioasei Maicii noastre Parascheva, dăruiește-ne nouă sănătate și viață ferită de toată răutatea și ne întărește cu Duhul Tău cel stăpânitor, ca din adâncul inimilor, cu bucurie să slăvim preasfânt numele Tău în veci. Amin.

Vizualizări: 33

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Negru pe alb !

Alătură-te reţelei Negru pe alb

Comentariu publicat de Mircea Florin Caracas pe Octombrie 14, 2019 la 8:36pm

Dragi colegi și colege Mihai Katin, Floare Arbore, Maria Ileana Tănase, Georgeta Salgău, mulțumesc pentru bucuria postărilor , într-o zi mai mult ca aleasă de la Dumnezeu , când Porumbița cuvântătoare , Ocrotitoarea întregii ortodoxii, Sfânta Vineri din toate poveștile copilăriei noastre, Sfânta Cuvioasa Parascheva este azi sărbătorită.

Ne-am ales-o sau Sfânta ne-a ales  pe noi să ne protejeze căsnicia, alături de Maica Domnului . Azi orașul  Iași, este Centrul ortodoxiei din toată lumea.

Am simțit acest puls aproape an de an începând din anul 2000 . Cu deosebită bucurie , pentru că acest eveniment nu a trecut  complet ne observat de cititorii de pe Negru pe Alb Mulțumesc pentru icoana postată domnule Katin. Este una din cele mai minunate icoane pe care le-am văzut.  La fel pentru cele postate doamnelor Georgeta Salgău și Floare Arbore, Maria Ileana Tănase  

Comentariu publicat de mihai katin pe Octombrie 14, 2019 la 7:31pm

Nu e vorba numai să ne închinăm la icoane ci este important aspectul legat și de simțirea noastră lăuntrică...un adevăr esențial!

cu  toată prețuirea mea!

Comentariu publicat de FLOARE ARBORE pe Octombrie 14, 2019 la 9:45am

multa lumina si bucurie pentru Dumnezeu si sfinti exprima lucrarea ta. felicitari si multa sanatate si inspiratie in actul creativ.


Redactor
Comentariu publicat de Georgeta Șalgău pe Octombrie 14, 2019 la 9:04am

Am constatat că adesea nu prindem de la început tâlcul acestor învățături. Grăbiți, lacomi de viață, avem nevoie de o a doua întâlnire cu același conținut, de niște ani de acumulări, de răbdare sau, nu vreau s-o spun, de întâmplări nefaste care să ne concentreze pe înțelepciunea cuvintelor... Sigur, nu e vorba de cei născuți cu aplecare către tainele religiei... 

Comentariu publicat de Maria-Ileana Tănase pe Octombrie 14, 2019 la 8:41am

Felicitări și Sărbătoare binecuvântată!

Comentariu publicat de Mircea Florin Caracas pe Octombrie 13, 2019 la 10:06pm

Comentariu publicat de Mircea Florin Caracas pe Octombrie 13, 2019 la 10:04pm

Zile de naştere

Astăzi nu este ziua de naştere a nimănui

Activitatea Recentă

Postări de log efectuate de paparuz adrian
cu 49 minute în urmă
paparuz adrian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ultimul noiembrie a utilizatorului paparuz adrian
cu 52 minute în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut videoclipul lui Rodica N Cernea
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Pictorul  Baruch Elron – Despre o expoziție si două albume de artă a lui adrian grauenfels
cu 3 ore în urmă

Administrator
Zarra a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iartă-mă că exist... a utilizatorului Zarra
cu 3 ore în urmă

Administrator
Zarra a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iartă-mă că exist... a utilizatorului Zarra
cu 3 ore în urmă
MARILENA VELICU a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog CĂ TU N-AI FOST CE  EU AM VRUT a utilizatorului MARILENA VELICU
cu 3 ore în urmă

Administrator
Zarra a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iartă-mă că exist... a utilizatorului Zarra
cu 3 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Iartă-mă că exist... a lui Zarra
cu 4 ore în urmă

Administrator
Utilizatorului BIDULESCU CONSTANTIN îi place postarea pe blog Iartă-mă că exist... a lui Zarra
cu 4 ore în urmă

Administrator
Zarra a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iartă-mă că exist... a utilizatorului Zarra
cu 4 ore în urmă
Rodica N Cernea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog aș vrea să uit a utilizatorului Rodica N Cernea
cu 5 ore în urmă

Insignă

Se încarcă...