PARTEA II-a Realizarea desenului unor stânci  sau arbori utilizând sistemul conform scalei de valori.

 Pentru un desen,  trăsătura liniilor este un element tehnic fundamental.

În cazul unui studiu este pusă în relief textura unor  roci,  prin trăsături descriptive. Pentru a reprezenta trebuie să dăm dovada unui spirit  de sinteză, în scopul realizării  intensității luminoase pe care o are fiecare zonă.

1.Pe desenul preliminar formele generale ale elementelor ce se doresc a fi reprezentate trebuie să fie perfect definite, înainte de a concepe trăsăturile detaliate. Pe  conturul  schițat  de noi desenăm o serie de linii verticale distanțate, la aprecierea liberă . 

 Descriem formele rocilor  ca pentru realizarea unor siluete. Apoi, apăsăm pe mina creionului  pentru a întări aceste siluete, respectiv a le îmbrăca. Reluăm cu creionul apoi aceste trăsuri pentru a accentua progresiv textura respectiv structura lor.

2.Desenăm ansamblul de roci, lucrând de o manieră asemănătoare, ca în etapa anterioară.Aplicăm  o serie de linii paralele pe suprafața rocilor, pentru a descrie mai bine formele mai accidentate ale acestora. Aceste intervenții modelează treptat imaginea a ceea ce dorim să desenăm pentru ca aceasta să devină mai armonioasă.

3.Vederea generală a desenului nostru arată că fiecare zonă a fost lucrată minuțios,  prin desenarea a numeroase linii,  direcții, orientări, mărimi, densități diferite.

 Pe întinderea de apă din dreapta, liniile  sunt  libere  pentru a sugera  suprafața apei. Diferitele tipuri de linii sunt importante pentru descrierea tuturor elementelor compoziției noastre,  precum și  pentru  concretizarea unei lucrări de o mai mare bogăție artistică.

4.Trebuiesc tratate atent și fiecare din suprafețele rocilor. Lucrarea realizată se bazează pe explorarea tuturor tehnicilor desenului. Liniile,  pe suprafețe relativ mici, sunt în general scurte  și verticale, dar aspectul  general estetic este excelent.

Modul de tratare a desenului arborilor.

Aspectele legate de spațialitate, tridimensionalitate sunt cele mai importante . Formele de relief și structurile acestora sunt legate de forma lor spațială, tridimensională. Realizarea desenului  este ușurată de o lumină intensă care să pună în evidență detaliile.

1.E vorba de schițarea conturului trunchiului unui arbore împreună cu ramurile sale, apoi indicarea principalelor zone de umbră. Desenul trebuie simplificat cât mai mult în vederea stabilirii apoi a unei texturi  a  acestuia.

2. Diferențele tonale pot  reda zonele de umbră și de lumină. Va apare astfel  un contrast între tonurile luminoase și cele  închise, ceea ce va da o idee de spațialitate.

3. Sunt trasate linii precise pentru a reprezenta ramurile arborilor și frunzișul acestora. Se poate realiza o diferențiere tonală și spațială, volumică.

Sunt utilizate diferite grafici, mai mult sau mai puțin dense, în scopul redării aspectului și texturii frunzișului, precum și pentru îmbogățirea desenului. Fiecare zonă a arborelui este tratată cu cea mai mare atenție, pentru redarea tuturor detaliilor.

4.Munca de finisare a desenului are ca scop redarea modului cum se comportă lumina pentru fiecare zonă a arborelui, formele și texturile  respectiv suprafețele diferite. Liniile scurte se întrepătrund cu unele mai lungi și cu diverse orientări.  

Bibliografie

1. B. Ballestar, J. Vigue , "Le Grand Livre du Dessin", Editions Vigot, 2003

Vizualizări: 28

Adaugă un comentariu

Pentru a putea adăuga comentarii trebuie să fii membru al Negru pe alb !

Alătură-te reţelei Negru pe alb


Administrator
Comentariu publicat de Viorel Croitoru pe Octombrie 15, 2019 la 9:34am

Foarte interesante idei, lecții, indicații! În mintea mea de amator într-ale desenului, apreciam mult desenele făcute doar din câteva linii, dar care exprimau minunat ce era de spus, de arătat! Pentru detalii sunt fotografiile, așa credeam eu. M-ați convins că se poate și așa și altfel, doar să ai acel strop de... talent.

Felicitări!

Comentariu publicat de Mircea Florin Caracas pe Octombrie 14, 2019 la 8:41pm

Mulțumesc din inimă doamnelor Lilioara Macovei, Dorina Pop și Floare Arbore pentru aprecierea postării mele în domeniul graficii . Mă bucură faptul că există interes pentru artele frumoase  pe acest site , unul  care  se mai poate ameliora. 

Comentariu publicat de FLOARE ARBORE pe Octombrie 13, 2019 la 10:37am

lucrarea ta draga Florin este o reala lectie de pictura pentru cei pasionati. felicitari.


Redactor sef
Comentariu publicat de Lilioara Macovei pe Octombrie 13, 2019 la 10:20am

O lecţie foarte bună pentru cei interesaţi.

Zile de naştere

Astăzi nu este ziua de naştere a nimănui

Activitatea Recentă


Administrator
Zarra a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog îmi place cum taci a utilizatorului paparuz adrian
cu 3 minute în urmă

Administrator
Zarra a adăugat o discuţie la grupul
cu 9 minute în urmă
Postări de log efectuate de paparuz adrian
cu 1 oră în urmă
paparuz adrian a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog ultimul noiembrie a utilizatorului paparuz adrian
cu 1 oră în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut videoclipul lui Rodica N Cernea
cu 4 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Pictorul  Baruch Elron – Despre o expoziție si două albume de artă a lui adrian grauenfels
cu 4 ore în urmă

Administrator
Zarra a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iartă-mă că exist... a utilizatorului Zarra
cu 4 ore în urmă

Administrator
Zarra a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iartă-mă că exist... a utilizatorului Zarra
cu 4 ore în urmă
MARILENA VELICU a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog CĂ TU N-AI FOST CE  EU AM VRUT a utilizatorului MARILENA VELICU
cu 4 ore în urmă

Administrator
Zarra a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Iartă-mă că exist... a utilizatorului Zarra
cu 5 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Iartă-mă că exist... a lui Zarra
cu 5 ore în urmă

Administrator
Utilizatorului BIDULESCU CONSTANTIN îi place postarea pe blog Iartă-mă că exist... a lui Zarra
cu 5 ore în urmă

Insignă

Se încarcă...