INTERVIU cu  VIOREL CROITORU


1. -Bună ziua domnule VIOREL CROITORU!
Ne aflăm pe siteul literar Negru pe Alb unde fondatorii și-au propus să creeze o atmosferă plăcută, ca într-un castel clădit pe cuvinte, unde fiecare dintre noi își poate descătușa sufletul lăsând în urmă trăiri, opinii, sentimente. Poate că unele scrieri vor dăinui precum mesajul săpat în piatră, poate că altele se vor nărui precum un castel de nisip. Doar timpul va decide acest lucru, însă, atât cât viețuim, suntem datori să încercăm să facem clipa mai frumoasă dăruind cuvinte, descătușându-ne inima de tot ceea ce avem mai bun, mai frumos. Dumneavoastră sunteți cu siguranță dintre cei care dăruiesc. De aceea prin acest interviu sperăm să reușim să ne cunoaștem mai bine între noi. Așadar ne puteți răspunde la câteva întrebări?


C.V.-Da!


2. -Știați că prenumele dvs, Viorel, s-a format pe spaţiul românesc, fiind creaţia specifică onomasticii române. El s-a format prin intermediul termenului “viola”, care se traduce la rândul său prin “viorea”. Legenda spune că oricine avea în curte viorele era catalogat ca fiind un om bogat. Numele Viorel este sărbătorit de toți creştini- ortodocşi în Duminica Floriilor. Se spune că un bărbat care poartă numele Viorel este extrem de sensibil, intuitiv, emotiv și marcat de cifra 2. Cu toate acestea, Viorel va reuși să își stăpânească această emotivitate, să pară calm și rezervat. Există în Viorel o anumită dualitate, este prins la mijloc între sociabilitate, altruism și extroversiune și introversiune și egoism. În realitate, pe de o parte, au nevoie de alții pentru a simți că are un rost în viață, este adeptul schimburilor afective, acestea fiind necesare pentru a-și putea ține sub frâu tendința narcisistă. Exista cazuri în care Viorel are nevoie de intimitate, simte nevoia să fie singur. Pe plan social, Viorel este dornic să își impresioneze anturajul, are simțul umorului și este un bun sfătuitor. Viorel reprezintă un amestec curios de independență și dependență, în domeniul sentimental și afectiv în special. Anturajul său contribuie la împlinirea sa atât din punct de vedere personal cât și din punct de vedere profesional. Există momente în care Viorel se arată timid și vulnerabil, momente în care are nevoie de încurajare, atenție și sprijin.
Copil, Viorel are tendința să se izoleze, este mai introvertit. Latura sa inovatoare și originală se va afirma odată ajuns la vârsta adultă. Memoria sa este surprinzătoare, un atu pentru școlarizarea sa însă va trebui să fie motivat în permanență. Chiar dacă este mai degrabă tolerant și diplomat, pasiunea îl poate conduce pe calea fanatismului. Lui Viorel îi place să se asocieze, să coopereze, caută mediul amical în care să își poată comunica idealurile și viziunea asupra vieții. Din punct de vedere sentimental, este stabil, posesiv, afectuos și fidel. Viorel își va îndrepta atenția spre o profesie din domeniul cercetării – geolog, arhitect, statiscian, bibliotecar sau spre o profesie din domeniul administrației. Nici activitățile cu caracter social sau politic nu îi sunt indiferente. Științele umane l-ar putea interesa într-un anumit moment din viață.
-Credeți că vi se potrivesc aceste însușiri? Și ce alte însușiri specifice dvs ați mai adăuga?


C.V. - Dragă colegă, după așa prezentare a calităților celor cu numele meu, nu știu dacă sunt la înălțimea potrivită. Ca orice om, am încercat să tind către ce-i frumos, așa cum prezinți tu pe cei cu numele meu, dar... nu știu cât am reușit! Doar partea cu copilăria,personal, nu mi se potrivește pentru că eram dorit de socializare, de prezența celorlalți copii în jurul meu. Cumva asta s-a împlinit prin perioadele foarte lungi de mers la sanatorii pentru recuperarea abilităților fizice după sechelele de poliomielită pe care le aveam. Asta m-a făcut să fiu mereu dorit de prezența celorlalți, mai ales la nivel sufletesc, spiritual. Aveam ce discuta cu fiecare, la nivelul lui și astfel înnodam prietenii trainice, câștigam încrederea lor și mă ''lustruiam” sufletește și pe mine.


3. Ne puteți spune în câteva cuvinte cine sunteți și de unde veniți?


C.V. - Sunt absolvent al Universității Transilvania Brașov, am lucrat în uzina Electroprecizia, apoi am mers la un institut de cercetare numit ICSITA Brașov de unde am plecat la Universitatea Transilvania , în cercetare. Am fost pasionat tot timpul de microprocesoare, alături de soția mea, pasionată și ea. Când cercetarea a început să ”scârțâie” din lipsă de fonduri, am trecut pe didactic, și apoi am plecat la o firmă particulară de software nou înființată, care s-a ”evaporat” odată cu primele plăți după munca noastră. Nu mai eram tânăr așa că am rămas acasă, ca PFA (persoană fizică autorizată) cu activități în domeniul reparațiilor de PC-uri, laptopuri și altele... Și așa am ajuns pensionar. În tot acest timp, socializam și povesteam despre copilărie, întâmplări . Cei din jur m-au îndemnat să le scriu, am tot încercat și... astfel am ajuns aici, cu voi!


4. Cu toții avem un sprijin, un model în viață. Modelul dumneavoastră care ar fi?


C.V. - Ei, aici este mai complicat... De mic visam să fiu frumos la suflet precum cavalerii, prinții din povești și mă vedeam învingând zmeii, salvând Ilene-Sânziene... Dar realitatea mă cam contrazicea: eram cu deficiențe fizice, îmi cam era frică, fugeam de Cosânzene că eram prea timid... Și m-am resemnat să fiu doar sfătuitorul, prietenul tuturor, așa, mai fără model...


5. - Aveți și alte pasiuni, pe lângă cea a scrisului? Care ar fi acestea?


C.V. - O, da! Îmi place să cânt la chitară, să ies în natură, să meșteresc nimicuri electronice. Am încercat și să desenez, am făcut cursuri de artă fotografică și am parcurs multe cursuri de ezoterism, paranormal și tot ce ține de limita cunoașterii. Am citit cu maaare pasiune SF clasic recitind și trăind acele lumi imaginare din Dune, din seria cărților lui Asimov. Dar cea mai mare pasiune a mea este să vorbesc cu oamenii, să-i ajut, să fiu alături de ei mai ales la greu. Simt că pot să-i scot din tristețea lor cu poveștile și sfaturile mele și asta îmi aduce cea mai mare mulțumire!


6. Credeți că aveți vreo slăbiciune față de ceva sau față de cineva?


C.V. - Acuma nu știu cum să zic, dar cuvântul ăsta are multe conotații... O să le discut pe cele pozitive. Mi-e drag să vorbesc cu oamenii sensibili, și cum această calitate o au mai mult voi femeile, risc să vă îndrăgesc pe toate! No, asta e...


7. Care este complimentul pe care îl primiți cel mai des?


C.V. - Este unul pe care visez să-l ating cu adevărat, nu doar pentru că-l zic cei din jur: să fiu bun...

Adică mi se spune că sunt bun... Deși nu-s încă!


8. -Care credeți că este granița fină dintre a fi prea concis și a fi prea vorbăreț?


C.V. - Aici nu-s bun să apreciez corect, pentru că sunt prea vorbăreț! După cât vorbesc, spun prietenii că trebuia să mă fi născut fată!
Pentru că am făcut programare și scheme logice știu să fiu și concis, uf... dar nu-mi place să aplic asta în viața reală! Devii impersonal, dispare căldura din frază. Granița fină? Aoleu... N-o prea simt... Sorry!


9. - Vi se întâmplă să simțiți că aveți dușmani printre prieteni?


C.V. - Ei, am ales cu grijă prietenii din real, doar aici în virtual, mai pățesc să găsesc persoane care au ceva împotrivă, așa cum am avut de curând pe site două cazuri care au și fost date afară. În rest chiar dacă la început cineva nu mă agreează, încerc să-i ”intru în grații” să mă apropii de el și să repar ce crede rău despre mine! Asta nu-mi iese mereu... Soarta, sau cum spunea Iohanis: Ghinion!


10. - Ați minți pentru a acoperi un adevăr greu de spus?


C.V. - Dacă se consideră mințit când eviți să spui direct un adevăr, când încerci să ocolești cu delicatețe duritatea unor adevăruri fără a afirma invers, atunci am mai mințit! Nu-s mândru de asta, dar... mă durea sufletul să spun direct ”-Băi, o să mori, gata, mai ai ai x zile!” În rest, consider că vorba omului poate fi cădelniță, sabie sau pansament când transmiți un adevăr.


11. - Unde v-ar plăcea să călătoriți?


C.V. - Oooo! În prea multe locuri! Dar m-aș mulțumi să trec măcar odată granița, măcar aici la Moldovenii noștri de peste Prut...


12. - Care este cea mai frumoasă experiență pe care ați trăit-o?


C.V. - Când a-înflorit iubirea și am fost acceptat de jumătatea mea... Of, dar la fel de frumoase au fost clipele când am devenit trei... Oare să mai zic, mereu au fost altele la fel, oare cum să aleg? Mai bine mulțumesc celor de sus pentru tot ce mi-a fost dăruit, bune și... mai puțin bune!


13. - Considerați că un cenaclu literar ca cel de pe siteul N/A, este un loc unde sufletul vibrează lecturând poemele și prozele expuse de către membri ai siteului?


C.V. - Da, categoric! Și este așa interesant să vezi că același sentiment poate fi simțit în atâtea feluri, descris în atâtea moduri...


14. -Ce credeți despre opiniile lăudabile cât și despre cele critic-constructive, în termeni decenți desigur?


C.V. - Cred că este tare util un fel de atelier, laborator unde să fie discutate, analizate creații , așa cum am văzut în trecut pe nu mai știu unde. Dar și aici critica este bună, la fel ca și o vorbă bună spusă pentru a ”îndulci” acea critică.


15. - Poezia contemporană a evoluat mult față de ceea ce se preda odinioară în școli.
Credeți că este o evoluție benefică?


C.V. - E dificil să spună asta un iubitor de vers clasic, așa cum sunt eu! Dar întâlnesc și scrieri, hai să le zic poezii, care au ceva ce mă farmecă, așa fără rimă și fără metrică cum sunt ele...


16. - Preferați poezia în vers clasic sau pe cea în vers alb, liber? Argumentați, vă rog.


C.V. - Am zis mai sus că prefer versul clasic, cu ritm, rimă și mesaj. O să dau un citat dintr-o scriere de-a mea care exprimă frumos ceea ce cred eu despre poezie:
''Poezia este, după cum simt eu, un gând căruia i-a fost făcută o muzică și-un dans. Gândul spune ce-a simțit poetul cu sufletul, muzica întărește acel gând, iar dansul, prin ritmul său, te poartă prin lumea gândurilor de același fel, subliniind trăirea ce-o ilustrează. Dacă sunt inspirat alese, sufletul cititorului rezonează și astfel un gând pleacă prin lume, înfrumusețând cerul sufletelor noastre. O poezie în vers alb este, tot după părerea mea, un gând așa intens încât poate fi lipsit de muzica și dans. Dar ce bine i-ar fi prins și restul...''


17. -Ce credeți despre activitatea desfășurată pe siteul N/A? Considerați că ar trebui adăugat ceva sau dimpotrivă înlocuit altceva?


C.V. - Sunt perioade de timp când viața reală te ține ”prizonier” și activezi sporadic în virtual. Din această cauză uneori e liniște nefirească pe aici. Alteori sunt discuții, concursuri, agitație care te fac să fugi afară, dar așa este într-o comunitate! Cred că orice idee nu strică să îmbogățească viața literară de aici, că a dărui din clipele tale pentru o vorbă bună unuia care pune emoționat aici cele simțite este ceva frumos, firesc.


18. -V-ați publicat scrierile sau aveți în vedere acest lucru în viitorul apropiat?


C.V. - Am fost premiat cu publicarea în tiraj mic a unei cărți de autor, cu poeziile scrise în acea vreme. Am în plan să public și poveștile de viață pe care le-am pus în lumina virtualului aici pe site și uneori și în alte locuri, reviste, publicații din real. Dar rana din ”pungă” nu mă lasă, mai amân un pic să se ”vindece”...


19. -Ce spun despre dvs. oamenii care vă cunosc?


C.V. -În general sunt acceptat și apreciat, dar mai sunt și alții... Pe plan literar sunt apreciate scrierile mele, mulți chiar le iubesc, deși probabil că mai am de șlefuit la exprimare, fraze și cine mai știe ce reguli de care n-am avut habar ca electronist literalizat așa, mai târziu...


20. -V-a plictisit acest interviu?


C.V. - Nooo! Îmi plac băile de amintiri, de povești din viața mea, de pălăvrăgeală... De! Defecte omenești de care scap greu...
Vă mulțumesc pentru participare și vă doresc multă inspirație și mult succes pe viitor.


Vizualizări: 48

Răspunsuri la Aceste Discuţii

Felicitări pentru interviu.

Și uite-așa, încet-încet, ajungem să ne cunoaștem între noi.

Atâta cât se poate...

Oh, da!

Mi-a plăcut  atât  de mult încât l-am mai citit, sperând că la o a doua citire să mai aflu gânduri...

Un dialog dintre doi oameni cu suflet frumos nu putea fi decât  fermecător!

Vă felicit prieteni, vă îmbrățișez..

ADA

Mulțumim Ada! Cum reușești tu de fiecare dată să înseninezi! Prețuire!

Sper ca în timp să ne întâlnim asemenea și cu tine și cu toți ceilalți membri ai siteului care vor dori să ne fie alături!

Mulțumim Eugen!

Spune o vorbă din bătrâni că... poți mânca mulți saci de sare cu cineva dar nu-l vei cunoaște niciodată''pe de-a-ntregul''...

Dar eu cred că este minunat când descoperim laturi frumoase al celui de lângă noi fie și în formă virtuală,dacă real nu este posibil...

Prețuire  pentru lectură și semn!

Felicitări pt interviu, Zarra! Felicitări și domnului Croitoru pt răspunsurile calde! 

Mulțumim Cristian Je . Prețuire pentru lectură și semn!

Mulțumesc, Zarra! Interviurile ne apropie autorii, dacă sunt dispuși să-și dezvăluie viața personală și felul cum gândesc despre ei.

Pe Viorel îl cunosc de mult timp, de pe siteurile literare când exista exuberanța începuturilor pentru fiecare. (Acum, siteurile mor, unii au obosit, lumea nu se mai apleacă să învețe, au acumulat ceva și le este de ajuns nivelul pe care se află, se complac, sunt sensibili la corectări sau deja se simt consacrați. Eu, de exemplu, mereu spun că titlurile nu se scriu cu literă mare, vor să fie în evidență dar sunt colțoase. Unii au înțeles, alții ba. :)) E vorba de estetic și nici în Abecedar pe vremea mea nu se scria așa. Ne agresăm inutil! dar e părerea mea.)

Știam câte ceva despre viața personală a lui Viorel, atât cât a spus atunci. Acum știu mai mult. Da, Viorel e amabil și cu multă căldură, oblojește cum s-ar spune, e un prieten cum și-ar dori orice om.

Mulțumesc, Viorel!

Mulțumesc și eu Mihaela Suciu! Este o onoare și o plăcere să coordonez acest salon , care sper că va fi primit cu căldură și de către toți ceilalți membri ai siteului și că în viitor , rând pe rând, toți membri activi vor răspunde afirmativ propunerii . Sunt aici mulți oameni frumoși și cred că merită să fie cunoscuți , în măsura în care își doresc desigur.

Cât despre cele spuse despre siteuri , în general, și mai cu seamă despre sensibilitatea la corectări, iarăși ai dreptate, aceasta e realitatea, și s-a văzut în anumite reacții ale celor care nu asimilează un sfat , o opinie sinceră a cititorului...însă părerea mea este că ei sunt cei care au de pierdut...

Iată de ce mulți dintre noi aleg să tacă și să se limiteze la comentariile laudative atunci când simt fiorul mesajului... 

Mulțumesc ! Prețuire pentru lectură și semn!

Un astfel de dialog nu poate fi decat interesant aducandu-ne mult, mult mai aproape unul de altul!

Mulțumesc Rodica N Cernea ! Îmi doresc ca aceste interviuri să ne apropie și mai mult așa cum bine spui!  Fiecare dintre membri activi, este deja parte din acest site  care iată , de ani buni adună oameni frumoși dăruindu-și frumosul din suflet, în clipe de răgaz!

Prețuire pentru lectură și semn!

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite astăzi

Zile de naştere sărbătorite mâine

Activitatea Recentă


Administrator
Utilizatorului Zarra îi place postarea pe blog Pe vălul minții-mi plouă rătăcit a lui Camelia Ardelean
cu 2 minute în urmă

Redactor
Postare de log efectuată de zadic ioana
cu 39 minute în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog viața un troc a lui Rodica N Cernea
cu 1 oră în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog la hotarele realității a lui FLOARE ARBORE
cu 1 oră în urmă
FLOARE ARBORE a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Evoluție ritmică a utilizatorului Pop Dorina
cu 2 ore în urmă
Postări de log efectuate de FLOARE ARBORE
cu 2 ore în urmă
Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Citate de Thornton Wilder (17.04.1897 – 07.12.1975) - dramaturg și romancier american a utilizatorului Pop Dorina în grupul SALONUL CALENDARUL ZILEI
cu 2 ore în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Citate de Thornton Wilder (17.04.1897 – 07.12.1975) - dramaturg și romancier american a lui Pop Dorina
cu 2 ore în urmă
Pop Dorina a adăugat 2 discuţii la grupul SALONUL CALENDARUL ZILEI
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Scrisoare de la Moș Nicolae a lui Ionita Corina Claudia
cu 2 ore în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Păstrăm idei... a lui Camelia Ardelean
cu 2 ore în urmă
FLOARE ARBORE a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Păstrăm idei... a utilizatorului Camelia Ardelean
cu 4 ore în urmă

Insignă

Se încarcă...