Brăești este o comună a județului Buzău, care include și satele; Brătilești, Goidești, Ivănețu, Pârscovelu, Pinu și Ruginoasa. Aflată în zona montană din nord-vestul județului, în zona masivelor muntoase din Carpații de Curbură, în Munții Buzăului, comuna este dispusă pe cursul superior al râului Bălăneasa. Principala cale de comunicație a comunei o constituie șoseaua județeană DJ203L care o leagă spre sud de DN10 la Pârscov, și mai departe de Buzău; în nordul comunei, această șosea se termină în DJ203K, drum din aceeași categorie ce duce spre Lopătari înspre est și spre Gura Teghii spre vest. La recensământul din anul 2011 comuna număra 2399 locuitori, în scădere față de recensământul anterior (anul 2002), dintre care; români – 95,83% și restul – necunoscută sau altă etnie. Astăzi structura confesională a populației comunei se prezintă aproximativ astfel: ortodocși – 95,78% și restul - nedeclarată sau altă religie. Primele urme de locuire datează din epoca bronzului. Însă prima atestare documentară este din anul 1538, de la Radu Paisie, „[...] care întărește slugilor Stănilă, Șteful, Neagoe, Badea, Stanislav și Stan stăpânirea moșiei Zărneasca”.

La data de 10 octombrie 1999, a fost sfințită de către preoții Costică Panaite, Remus Necula, Ioan Simion și Florinel Grigore o troiță din lemn, în forma unei biserici în miniatură, ridicată lângă biserica de lemn, cu hramul Sfântul Nicolae, în cimitirul satului Goidești,  pentru „Slava eroilor neamului românesc”. Pe o placă de lemn se află încrustată următoarea inscripție: “S-a ridicat această bisericuță de Dedu I.T.Gheorghe cu soția sa Ileana, cu fii lor Valerică, Nicolae și Lincă în memoria eroilor Nae Popescu și Dumitru Găvăneanu, unchii noștri morți în războiul 1916 – 1918 și cei din al doilea război mondial 1941 - 1945”. Pe o altă placă de lemn se află înscrise nume de “Eroi ai războiului de independență 1877 – 1878”, “Eroii primului război mondial 1916 - 1918”, “Eroii celui de-al doilea război mondial “ și a celor“morți în timpul serviciului militar” (caporalul Dumitru Ghiță și soldatul Petrișor Gheorghe).

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2018/02/monumente-ale-eroi...

 

 

 

Vizualizări: 9

Activitatea Recentă

Pop Dorina a contribuit cu răspunsuri la discuţia Pentru tine, poet frumos a utilizatorului Lilioara Macovei
cu 50 secunde în urmă
Lui Pop Dorina i-a plăcut discuţia Pentru tine, poet frumos a lui Lilioara Macovei
cu 2 minute în urmă
Utilizatorului Pop Dorina îi place postarea pe blog Carul vieţii (Rondel) a lui BIDULESCU CONSTANTIN
cu 10 minute în urmă
Mircea Florin Caracas a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog La Journée internationale de la Francophonie. 20 mars 2018 a utilizatorului Mircea Florin Caracas
cu 36 minute în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Cămaşa fericirii (fabulă) a utilizatorului Eugen Serea
cu 37 minute în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Curriculum Vitae a utilizatorului Eugen Serea
cu 38 minute în urmă
Postări de log efectuate de Arbatel Filotheanu
cu 40 minute în urmă
Utilizatorului Panzariu Andreea Geanina îi place postarea pe blog Nuferi Albi a lui Florin Alexandru Stana
cu 41 minute în urmă