La 6 iunie 1906, la București se deschidea oficial Expoziția generală română, eveniment gândit pentru celebrarea a 40 de ani de domnie a regelui Carol I, 25 de ani de la proclamarea Regatului şi 1800 de ani de la cucerirea Daciei de către romani. Locul ales pentru amplasarea expoziției a fost Câmpia Filaretului (Câmpia Libertății), actualul Parc Carol I, un spațiu cu semnificații istorice importante. Ideea acestei manifestări i-a aparținut politicianului Take Ionescu, iar comisarul-șef al expoziției a fost numit Constantin I. Istrati. Întregul proiect a fost gândit și executat de arhitect Ion D. Berindey, arhitecți diriginți Ștefan Burcuș și Victor G. Stephănescu și arhitect peisagist Édouard Redont. În cadrul expoziției au fost realizate pavilioane ale administrației locale și generale, pavilioane naționale (Franța, Ungaria, Austria) și regionale (Transilvania, Bucovina, Dobrogea, diferite județe) și o multitudine de pavilioane private cu reprezentare din industria agricolă, comerț, transporturi, alimentară, extractivă etc. S-a estimat un număr de 40.000 de expozanți și aproximativ 2.000.000 de vizitatori în cele aproape șase luni de funcționare. Construcțiile au fost gândite ca pavilioane temporare, demontabile, foarte puține din acestea păstrându-se astăzi. Amenajarea a fost gândită ca un orășel în care puteai să petreci o zi întreagă vizitând pavilioanele, locurile de distracție sau restaurantele. Aleile, străzile și sau piațetele expoziției au primit nume ale personalităților, figurilor istorice sau a regiunilor românești. Majoritatea informaţiilor despre fiecare expozant şi pavilion sunt preluate din lucrarea Călăuza oficială şi catalogul Expoziţiunei generale române din 1906, publicat de Socec în anul 1906. Pentru toate clădirile s-a reținut denumirea originală, aşa cum apare pe planul de la 1906, plan „văzut și aprobat pe 12 Mai 1906”. Planul este întocmit de arhitecții diriginți Ștefan Burcuș și Victor G. Stephănescu și arhitect peisagist Édouard Redont și aprobat de comisarul general al expoziției Constantin I. Istrati. 

Pavilionul Franciei (sau Pavilionul Francez) este unul dintre pavilioanele naţionale construite în cadrul Expoziției generale române – București 1906 . Expoziția a avut un caracter național, cu dorința de reprezentare a tuturor românilor, chiar şi a etnicilor din afara Regatului. Totuși, au fost invitate pentru a participa și unele puteri europene, în cazul acesta Franța. Pavilionul era situat în partea de sud a expoziției, la intersecția Căii Olteniei cu Aleea Eliade Rădulescu. Vis-a-vis de acesta a fost ridicat Pavilionul Italiei. (Sursa – Net – www.idei urbane.ro)

***

http://epaminonda-epaminonda.blogspot.ro/2015/01/noyales-franta.html

 

 

Vizualizări: 5

Zile de naştere

Zile de naştere sărbătorite mâine

Activitatea Recentă


Administrator
Utilizatorului BIDULESCU CONSTANTIN îi place postarea pe blog E iar Lună plină a lui Eugen Serea
cu 5 minute în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nu-mi fac iluzii a utilizatorului Eugen Serea
cu 34 minute în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog E iar Lună plină a utilizatorului Eugen Serea
cu 36 minute în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog E iar Lună plină a utilizatorului Eugen Serea
cu 39 minute în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog marea a utilizatorului Rodica N Cernea
cu 47 minute în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog marea a lui Rodica N Cernea
cu 47 minute în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog Nu-mi fac iluzii a utilizatorului Eugen Serea
cu 54 minute în urmă
Mihaela Suciu a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog E iar Lună plină a utilizatorului Eugen Serea
cu 57 minute în urmă
Utilizatorului Mihaela Suciu îi place postarea pe blog E iar Lună plină a lui Eugen Serea
cu 1 oră în urmă

Administrator
Victor Bivolu a contribuit cu răspunsuri la discuţia Lanţul catrenelor umoristice a utilizatorului BIDULESCU CONSTANTIN în grupul Salonul UMORULUI
cu 2 ore în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog am coborât pe pământ a utilizatorului Rodica N Cernea
cu 2 ore în urmă
Eugen Serea a adăugat comentarii în legătură cu postarea de blog am coborât pe pământ a utilizatorului Rodica N Cernea
cu 2 ore în urmă

Insignă

Se încarcă...